Διαπολιτισμική Ευαισθητοποίηση

Διαπολιτισμική Ευαισθητοποίηση

Μέσα στην σύγχρονη οικονομική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από  τις απότομες και γρήγορες αλλαγές σε όλο τον πλανήτη, όλοι μας, πλέον, ζούμε και αλληλεπιδρούμε μέσα σε ομάδες, κοινότητες και κοινωνίες τα μέλη των οποίων έχουν διαφορετική εθνική καταγωγή,  διαφορετική μητρική γλώσσα, διαφορετικά ήθη και έθιμα.

Πιστεύουμε πως χρειάζονται χώροι και δράσεις  που ενθαρρύνουν τον διάλογο ανάμεσα σε όλες αυτές τις διαφορετικότητες,  έτσι ώστε να μειωθεί ο φόβος, η προκατάληψη και ο αποκλεισμός. Στόχος είναι να αναδυθεί η ομορφιά της αλληλεγγύης, της σχέσης, της συνεργασίας και η καινούρια προοπτική που αποκτάνε οι ανθρώπινες ομάδες και κοινότητες, όταν αγκαλιάζουν και αξιοποιούν χωρίς προκαταλήψεις, όλες τις πηγές δύναμής τους.

Από το 2003, το ΚΕΘΕΑ MOSAIC  προσδοκά, να κτίσει και να λειτουργήσει ως «γέφυρα επικοινωνίας»,  τόσο ανάμεσα στους υποστηριζόμενους της μονάδας και το κοινωνικό περιβάλλον,  όσο και ανάμεσα στις φωνές και την πλούσια πολιτισμική εμπειρία των κοινοτήτων μεταναστών/προσφύγων και την ευρύτερη κοινωνία.

Στην διαδρομή των 9 χρόνων λειτουργίας της Μονάδας, αυτός ο στόχος πραγματοποιείται, μέσα από πολλές διαφορετικές δράσεις, κυρίως καλλιτεχνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα,  οι σταθερότερες των οποίων είναι:

  • Συμμετοχή σε Φεστιβάλ και Εκδηλώσεις : Κάθε χρόνο το  ΚΕΘΕΑ MOSAIC  συμμετέχει σταθερά σε διαπολιτισμικά Φεστιβάλ, ή σε εξωτερικές εκδηλώσεις και δρώμενα της πόλης για την μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και την ανάδειξη της κουλτούρας και του πολιτισμού των διαφορετικών εθνοτήτων.
  • Κοινοτική ανάπτυξη –Δικτύωση : Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δικτύωση της Μονάδας με Κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Κοινότητες μεταναστών/προσφύγων, που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη του συγκεκριμένου πληθυσμού στόχου. Στo πλαίσιο αυτό, η διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση επιτυγχάνεται μέσα από συνδιοργάνωση κοινών  εκδηλώσεων / παρεμβάσεων, στον αστικό ιστό της πόλης, σε συνεργασία με τους Φορείς αυτούς.
  • Δημιουργία καλλιτεχνικών πρότζεκτ : Μέσα από την εθελοντική  συνεργασία  με καλλιτέχνες ( σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, κ.α) που αγκαλιάζουν με ευαισθησία το θέμα της μετανάστευσης, ομάδες του ΚΕΘΕΑ MOSAIC  δημιουργούν καλλιτεχνικά έργα όπως θεατρικά, ντοκιμαντέρ, αφηγηματικά βίντεο, εγκαταστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και πολλά άλλα . Η τέχνη έτσι γίνεται το μέσο που εκφράζει και δίνει φωνή στα βιώματα αυτών των ανθρώπων, στα τραύματα, στις αγωνίες αλλά και στις ελπίδες και στα όνειρά τους, δίνοντας μια ουσιαστική ώθηση στον διαπολιτισμικό διάλογο.

════════════════
<!--:EL-->Άνθρωποι σε κρίση<!--:-->

Άνθρωποι σε κρίση

Αν ζεις μακριά από την πατρίδα σου, μόνος ή με την οικογένειά σου και κάτι σε δυσκολεύει, αντιμετωπίζεις κατ [...]

<!--:EL-->Πρώην χρήστες<!--:-->

Πρώην χρήστες

Αν ήσουν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και Αλκοόλ και κατάφερες μόνος σου, να σταματήσεις την χρήση για [...]

<!--:EL-->Χρήστες ουσιών<!--:-->

Χρήστες ουσιών

Αν είσαι χρήστης ναρκωτικών ουσιών ( χασίς, ηρωίνη, κοκαΐνη, χάπια, κ.α) και αλκοόλ και θεωρείς πως η αρχική « [...]

<!--:EL-->Οικογένεια-Φίλοι<!--:-->

Οικογένεια-Φίλοι

Αν είσαι γονιός, αδελφός, σύζυγος, σύντροφος, φίλος ή ακόμα και συγκάτοικος  κάποιου ανθρώπου που κάνει χρήση  [...]

<!--:EL-->Μεικτοί Γάμοι<!--:-->

Μεικτοί Γάμοι

Συχνά το διαφορετικό, είναι αιτία έρωτα και «συνάντησης» με τον άλλον, ένωση ανθρώπων  που οδηγεί σε σχέση ή σ [...]

<!--:EL-->Νέοι<!--:-->

Νέοι

Αν είσαι νέος πάνω από 16 χρονών, είσαι μπερδεμένος, νιώθεις ότι ζεις ανάμεσα σε δυο κουλτούρες, αν θέλεις να  [...]

Uses wordpress plugins developed by www.wpdevelop.com